Rechtse en linkse YouTubers: afbraak versus opbouw

Gepubliceerd op 12 april 2020 om 18:47

 

 

Henk Witte                                                                                                                                                                      We verbazen ons dagelijks over gedrag en uitlatingen van Donald Trump en vragen ons daarbij af hoe het toch mogelijk is dat de President van de Verenigde Staten daar steeds maar weer mee weg komt. Natuurlijk, een groot deel van de eigen bevolking, en niet alleen daar,  ergert zich rot aan zijn gedrag en schaamt zich dat deze man President is, maar een even zo’n groot deel van het land tolereert zijn houding of is daar zelfs enthousiast over.

 

Nou zijn Trumps racistische opvattingen niet persé nieuw, het verschil is nu dat het veel gemakkelijker is het extreme gedrag te tonen. Dat heeft alles te maken met internet en meer in het bijzonder met de talrijke extreem-rechtse YouTubers. Deze website faciliteert extreem-rechtse radicalisering en als onschuldige bezoeker van de site kan je zo maar ineens terechtkomen bij klimaatontkenners, homofoben, racisten, antisemieten. Met de vele uren aan beeldmateriaal wordt door deze extreem rechtse figuren zelfs een behoorlijke boterham verdiend.

Het zijn al deze bedenkelijke video’s van vaak zeer laag allooi met doorgaans een stortvloed aan ongenuanceerde en niet-onder-bouwde uitlatingen en stellingen die het pad hebben geëffend voor de morele aftakeling waarvan Donald Trump zo langzamerhand de grootste representant is. De video’s zijn populair bij een groot aantal mensen, omdat ze zo heerlijk aanklampen tegen ontevredenheid, onderbuikgevoelens, gevoel van onmacht en natuurlijk vinden ze een gewillig oog bij de zich dominant voelende Witte man. Extreem rechts groeit er stevig door en Trump weet verdraaid goed dat er voor zijn orale erupties veel draagkracht is.

Links ziet dat met lede ogen aan en intussen wordt er getracht om met linkse video’s op You Tube tegengas te geven. Daarbij wenden linkse You Tubers als ‘BreadTube’ zich rechtstreeks tot de populaire rechtse You Tubers om radicalisering af te remmen en, wat minstens zo belangrijk is, daar alternatieve ideeën tegenover te zetten.

De linkse YouTubers hebben altijd met een achterstand te maken. Waar Rechtse kanalen vanwege een gebrek aan zorgvuldigheid en een stevige dosis gemakzucht gemakkelijk wekelijks een paar video’s van tien minuten of langer produceren komen linkse kanalen vanwege juist de gewenste zorgvuldigheid en een veel serieuzere aanpak tot  enkele producties per maand.

Neem het kanaal van (voormalig) televisiepresentator Robert Jensen: elke week publiceert hij pak ’m beet vijf video’s van tien minuten tot een uur waarin hij zichzelf positioneert als verteller van de door de mainstream media onderdrukte waarheid, maar vooral selectief met feiten omgaat en zijn tegenstanders zwartmaakt. Zo legt hij een hysterisch geanimeerde Femke Halsema woorden in de mond over een zogenaamde groene agenda, die hij vervolgens zelf weer kan afdoen als verdachte onzin.

Als ervaren mediapersoonlijkheid is het voor Jensen ongetwijfeld een koud kunstje om een half uur vol te praten, en elke video trekt tienduizenden zo niet honderd-duizenden kijkers. Een linkse YouTuber als Danskin brengt hooguit eens per maand een video uit. Het is de keerzijde van zorgvuldigheid en nuance, en een van de redenen dat radicaal-rechts zo gedijt op YouTube. Hoe meer video’s je kan uitbrengen, des te meer advertentie-inkomsten kun je binnenhalen en des te minder ben je afhankelijk van crowdfunding en sponsors.

Daar staat wel tegenover dat linkse Youtubers het voordeel hebben dat ze geen troep maken en zich constructief opstellen tegenover de kwaadheid en bitterheid van rechts. Bovendien blijven de linkse presentaties vanwege hogere kwaliteit en sterkere argumenten langere tijd relevant. Geleidelijk aan ontstaat er een publiek dat groot genoeg is om de linkse kanalen in stand te houden.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.