De mens is nog niet af.

Gepubliceerd op 12 april 2020 om 22:22

Henk Witte

                                                                                                                                                                                                                  We weten allemaal wel ongeveer welke kant we op willen. Die van wereldvrede, die van volstrekte harmonie tussen de mensen, de volkeren. We weten allemaal wel ongeveer wat we onze kinderen, ons nageslacht willen nalaten. Een wereld zonder geweld, zonder haat en afgunst, zonder onderdrukking en zonder honger. Ja hoor, we weten het echt wel. En toch……


Toch lukt het maar niet om nader tot elkaar te komen. We zadelen onszelf op met allerlei aan het uiteindelijk doel volstrekt ondergeschikte inzichten en (geloofs)-overtuigingen, verschillen in normen en waarden en we creëren daarmee zelf de nodige obstakels om te bereiken wat we zo graag willen bereiken.

Met die verschillen, die ons niet zelden ook slim zijn opgedrongen, laten we ons vervolgens gemakkelijk manipuleren en misbruiken door de gladde alen in de wateren van het bestaan. Met de zogenaamde ‘gelukzalige’ consumptie worden ons vervolgens worsten voorgehouden die ons zicht op hogere waarden en belangrijker doelen ontnemen. Zicht dat moet voorkomen dat we tot eenheid komen en daarmee de macht van de gladjakkers zouden kunnen ondergraven.

Naast de verleiding van de consumptie bedienen de gluiperds zich al sinds mensenheugenis van de politiek. Binnen de strategie van verdeel en heers zaaien ze verwarring en twijfel en ontnemen ons daardoor de doortastendheid en de moed om tot eenheid en solidariteit te komen. En zij hebben de wind mee. Overal komen de populistische bewegingen als paddenstoelen uit de grond en alom gebruiken de geniepelingen deze bewegingen als een gemakkelijk instrument om de samenleving nog meer uit elkaar te drijven. Naïviteit en gebrek aan inzicht doet de rest. De hoop lijkt nog slechts gevestigd op de vervolmaking van de mens, want die is in al zijn kwetsbaarheid en gebrek aan een behoorlijk onderscheidend vermogen nog lang niet af.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.