Het plafond van Malthus

Gepubliceerd op 15 april 2020 om 16:46

 

 

 

Henk Witte                                                                                                                                                                                          De Britse geestelijke en wetenschapper Thomas Robert Malthus die leefde van 1766 tot 1834 hield er een voor die tijd bijzondere theorie op na. Malthus, vooral bekwaam in de politieke economie en demografie, beweerde dat de groei op aarde eindig is. Hij beschreef de gevaren van ongeremde bevolkingsgroei in zijn boek “An Essay on the Principle of Population”. Het werd het meest invloedrijke boek van de achttiende eeuw, in ons land uitgebracht onder de naam “Een essay over het principe van de bevolkingsgroei”. Het boek vormde een grote inspiratiebron voor Charles Darwin en Alfred Russel Wallace. Zij noemende het boek onmisbaar voor de totstandkoming van hun theorie van de natuurlijke selectie.

De gedachte achter het boek van Malthus vormt ook een inspiratie voor het boek Inferno van Dan Brown, waarin een geniale wetenschapper de wereldbevolking wil decimeren om zo een meltdown van het menselijke ras te voorkomen. Het boek bleek in de eeuwen na de verschijning niet van controversies ontbloot. De theorie van Malthus staat bij herhaling ter discussie.

Malthus meent dat dat een voortdurende groei van de populatie leidt tot armoede. Het voedsel zal steeds schaarser en daardoor duurder en dus onbereikbaar voor velen worden. Steeds zal volgens hem een plafond worden bereikt en zal de bevolking op aarde door oorlogen, hongersnoden en wat dies meer zij worden gereduceerd, waarna opnieuw tot het plafond zal worden gegaan en de cyclus zich gaat herhalen.

De algemene opvatting is dat de opvatting van Malthus  (nog) niet bewaardheid is omdat de voedselproductie, waardoor voor Malthus mede de grens zou worden bepaald, is toegenomen en zich gunstig zou ontwikkelen in relatie tot de groei van de bevolking. Is dat zo? Kan onze huidige productie ook de bevolkingsgroepen bedienen die nu honger lijden? Of is het zo dat de mensen die nu sterven van de honger, door oorlogen en het coronavirus juist een teken zijn dat Malthus gelijk heeft met zijn plafond en zijn periodieke reductie?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.