Het C.D.A. en het landsbelang

Gepubliceerd op 23 april 2020 om 11:29

 

 

Henk Witte                                                                                                                                                                                            De Christen Democraten in Noord Brabant, althans een deel ervan, roepen alle partijgenoten op om toch vooral niet in te stemmen met een eventuele coalitie met Forum voor Democratie in de Provinciale Staten. Te verwachten valt dat die oproep tevergeefs zal zijn. De regentenfamilie die het CDA is wil toch altijd aan de macht. Ze liggen er bij de confessionelen kennelijk niet van wakker om zich herhaaldelijk aan dezelfde steen te stoten.

In juli 2002 gaat het CDA in zee met de LPF en wordt met ook nog de VVD een regering gevormd. Toen al was zichtbaar dat de LPF een bij elkaar geraapt zootje avonturiers was bij wie het aan de minste politieke inzichten en behendigheden ontbrak. Het moest dan ook vroegtijdig ontploffen door een serie onvolwassen en beschamende ruzies binnen de die club. Gelukkig hebben we deze non-valeurs nooit meer terug gezien.

Amper acht jaar later gaat het CDA alweer een bij voorbaat te mislukken avontuur aan, nu met de PVV. Ook toen was al duidelijk dat de betrouwbaarheid van deze omhoog gevallen gedoogpartner te wensen zou over laten. Er werd tijdens het CDA-congres menig waarschuwing geuit, maar de top bleef koppig. Dat het landsbelang helemaal niet gediend zou zijn met zo’n onbezonnen wankele situatie was kennelijk bij de Christen-Democraten niet in de bolletjes gekomen. Ook dit Kabinet kon, zoals verwacht, vroegtijdig naar het Staatshoofd.

Nu, anno 2020, tien jaar na de het mislukte avontuurtje met de PVV gaat de harde kop van het CDA weer een kant op die tot mislukken gedoemd is. De werelden van CDA-ers en die van het Forum liggen te ver uit elkaar om tot een daadkrachtig en vruchtbaar beleid te kunnen komen, ook op Provinciaal niveau. We hoeven daarbij alleen al aan het milieubeleid te denken. Toch een hoofdpunt op de agenda’s van de komende tijd. Een beleidsterrein waar daadkracht moet worden getoond en waar zal blijken dat FvD de voortgang ernstig zal frustreren. Al was het maar om de agrarische sector tot zich te verplichten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.