Vrouwen zijn beter.

Gepubliceerd op 4 mei 2020 om 12:28

 

 

Zijn vrouwen betere leiders dan mannen? Het zakenblad Forbes maakte onlangs een overzicht. Taiwan, IJsland, Duitsland, Finland, Denemarken en Nieuw-Zeeland hebben allemaal een vrouwelijke premier en in al die landen is de coronaepidemie behoorlijk in toom gehouden. In hoeverre is er een verband? Karen Wouters, professor Leadership aan de Antwerp Management School, zegt er dit over: ‘Gemiddeld genomen hebben vrouwen een andere manier van leiding geven. Vrouwen zijn vaak consciëntieuzer. Hun ego is ondergeschikt aan hun wil om samen te werken. Ze willen dat ­iedereen in het team mee is en zich goed voelt in zijn job.  ‘Het valt me op dat die vrouwen zeer daadkrachtig en visionair hebben gehandeld. Ze zagen het probleem aankomen en zijn massaal beginnen testen, hebben hun land onder de stolp gezet of zochten naar nieuwe communicatiestrategieën. Die daadkracht behoort traditioneel bij een mannelijke leiderschapsstijl.

Maar die vrouwelijke premiers geven ook veel aandacht aan het leed van de bevolking. Ze stellen zich kwetsbaar op. Angela Merkel spreekt niet alleen zakelijk over de gevaren van te vroeg uit de lockdown te komen, maar ze zegt ook dat niemand weet wanneer het virus weer zal toeslaan. De Noorse premier Erna Solberg organiseerde een persconferentie voor kinderen, omdat ze wist dat die bang waren. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, die haar land snel onder de stolp heeft gezet, straalt empathie en bezorgdheid uit. Deze crisis is een internationaal probleem. Dat los je niet op door alleen aan je eigen volk te denken. Het gedrag van iemand als Trump staat haaks op het leiderschap dat ik nu graag zou zien. Hij is op zichzelf gericht, hij kan niet toegeven dat hij fouten maakt en hij wil niet samenwerken. In de coronacrisis heb je leiders nodig die bescheiden zijn en toegeven dat ze het ook niet allemaal weten. Een goede leider vraagt zich in eerste instantie af: wat heeft mijn omgeving nodig? Dat doet Trump niet.

Maar het is een feit dat het concept van gedeeld leiderschap moeilijk te combineren is met het idee dat we in deze crisis een visionaire leider moeten hebben die de indruk geeft dat hij alle beslissingen neemt.’


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.