AfD: de imker die de wesp verbiedt

Gepubliceerd op 19 mei 2020 om 17:53

Henk Witte 

 

                                                                                                                                                                                        Zo nu en dan houden ze bij de AfD, Alternative für Deutschland, schoonmaak. Geen grote. De imker verjaagt zo nu en dan een wesp van de bierpul en doorgaans gebeurt dat pas als er van buiten weer maar eens kritiek is ontstaan op deze ultra rechtse partij, maar hij zal de zwerm blijven koesteren.

Zodra iemand met enig gezag in Duitsland uitspreekt dat het AfD toch wel erg nadrukkelijk leunt tegen het nazisme, reageert de partijleiding als door de wesp gestoken.  Dat deze partij door haar optreden, partijprogramma en in het algemeen haar uitstraling een grote aantrekkingskracht heeft op fascistische figuren, de wespen,  is eerder een bewuste strategie dan ongelukkige bijvangst. Want natuurlijk wil men van twee walletjes eten. Enerzijds dus die vrijages met het fascistisch gedachtengoed en anderzijds daar op gepaste momenten ook weer wat afstand van te nemen om de wat meer gematigde krachten, voor zover dat aan de extreme kant mogelijk is, tot zich te verplichten.

Nu weer is Andreas Kalbitz, de fractievoorzitter van de AfD in de deelstaat Brandenburg door het landelijk bestuur uit de partij geflikkerd. Kalbitz was samen met Björn Höcke leider van de Flügel, de losjes georganiseerde nazivleugel van de partij.  De Flügel werd eerder dit jaar opgeheven, nadat bekend werd dat de Duitse inlichtingendienst de groep scherp in de gaten hield wegens ‘extremistische neigingen en uitingen’. De reden voor de partij was niet het gedrag van de Flügel, maar het kwam te veel in beeld. Publiciteit die te veel in de weg kwam te staan van het electoraat op dat andere walletje, want ook de matige extremen, vergeef me deze eerder aangehaalde contra dictie, moeten bij de les gehouden worden.

Die Flügel mag dan op papier zijn opgeheven, in de wetenschap dat liefst één op de vijf AfD aanhangers zich met die ronduit fascistische vleugel verbonden voelde, zal de AfD daar in de praktij zeker geen afstand van nemen. De vleugel klappert dus ongetwijfeld nog volop. Een Imker zal nooit een hele kolonie verjagen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.