Paradijs voor sadisten

Gepubliceerd op 9 juni 2020 om 20:02

Henk Witte

 

Terwijl in de VS de politie steeds meer het karakter krijgt en feitelijk al tijden heeft, van een repressieve macht komt men in steeds meer plaatsen in verzet tegen de wetsdienaars. Alleen al de wijze waarop agenten in de VS zijn uitgedost, het ontbreekt nog net aan machinegeweren over de schouder, roept weerstand en zelfs agressie op bij de burger. Het is geen uitstraling die zegt ‘wij zijn dienstbaar aan u, aan de mensen in de straat, de plaats, het land". Het is een uitstraling die vertelt dat de hermandad vooral dienstbaar is aan de staat, aan de mensen in die staat die zich posities hebben verworven

Er is bij de politie in de VS, zoals overigens in vele landen, geen sprake van gezag. “Die pet past ons allemaal” is niet een kreet door welke de gemiddelde staatsburger in de VS zich aangesproken zou voelen. Er is eerder toenemende afkeer voor de agenten dan dat deze gezien worden als een helpende hand in het bereiken en bestendigen van een beetje harmonieuze wereld. Integendeel. De politie in de VS haalt de harmonie uit de samenleving weg, ondermijnt met haar racisme en onderscheid elke toenadering tussen bevolkingsgroepen en verstevigt eerder de vijandschap tussen de mensen dan deze te willen bestrijden.

Die situatie vloeit voort uit de historie van het land toen robuuste en heldhaftige sheriffs met getrokken pistool de orde moesten handhaven en zich zonder al te veel problemen en represailles gewelddadig konden en mochten misdragen ten overstaan van misdadigers. In die historie liggen ook de wortels van de niet weg te krijgen discrimminatie, begonnen bij het elimineren van de oorspronkelijke bewoners van het land, de indianen en voortgezet tijdens de slavernij. Diep gewortelde en niet uit te bannen afkeer.

Onder het presidentschap van Trump is die situatie enkel nog versterkt en net als in het algemeen extreem rechts voelen ook heel veel agenten, die zich toch al als een vis in het water wanen binnen deze repressieve politiemacht, zich nog verder gesterkt  om met geweld op te treden. De politiemacht in de VS is zoals vele legers: een paradijs voor sadisten.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.