De VVD is niet een partij van wereldverbeteraars

Gepubliceerd op 12 juli 2020 om 19:51

Henk Witte

 

Wijlen Henri Keizer, een man die over lijken ging en kortstondige VVD voorzitter was, had zijn zaakjes goed voor elkaar. Dat hij voor persoonlijk gewin en dat van enkele van zijn collega boeven zo’n 65 duizend mensen, leden van de Vereniging voor Facultatieve Crematie, misleidde en buitenspel zette zal hem en zijn partners in crime een rot zorg zijn geweest. De focus was gericht op een miljoenenwinst, waarvoor ontoelaatbare ‘slimmigheidjes’ en laakbare trucs uit de kast werden gehaald. Het lukte de witte boord criminelen inderdaad om in 2012 met de verkoop van de florerende crematie activiteiten en de verzekeringen vele miljoenen te verdonkeremanen. De ruim 65.000 leden werden hiervan aanvankelijk niet op de hoogte gesteld en hoorden pas van het voornemen tot verkoop toen deze al in een afrondend stadium was en als een voldongen feit kon worden beschouwd.  

VVD-er Loek Hermans speelde in die hele transactie een uiterst kwalijke rol. Hermans had drie petten op en die nodigden uit om te corrumperen. Naast lid van de ledenraad van de vereniging was hij commissaris bij de beheersmaatschappij en ook nog eens commissaris bij de Facultatieve verzekeringen NV. De twee organen dus die op zo’n heimelijke wijze de 11 miljoen opbrachten die in de zakken van Keizer c.s. (en Loek Hermans?) verdwenen. Het mag onbegrijpelijk heten dat Hermans, die kennelijk zijn controlerende taak als lid van de ledenraad maar gemakshalve even naar de achtergrond had geschoven, niet door de overige duizenden leden ter verantwoording is geroepen.   

Henri Keizer is geen corrupte eendagsvlieg binnen de gelederen van de VVD. Het zoemt er behoorlijk en de interne vliegenmepper die men sinds enige tijd zegt te hanteren heeft nog weinig bloed opgeleverd.  De VVD scoort al jaren het hoogst als het gaat om ernstige schandalen en voor de liberalen mag gevreesd worden dat hieraan (voorlopig) niets verandert. Nog afgezien van het feit dat financieel gewin over de ruggen van anderen  in het zo door de VVD bewierookte kapitalisme besloten ligt, deugt de moraal binnen die partij absoluut niet. Anne-Marie Jorritsma, ook niet de eerste de beste binnen de VVD gelederen, meende het nog in 2017, ondanks overduidelijke bewijzen, voor Henri Keizer te moeten opnemen. Keizer was ‘integer’ en Follow The Money, het onderzoekscollectief dat alles bloot wist te leggen, had ‘een oppervlakkig onderzoek’ gedaan, aldus Jorritsma. Kort daarna is Keizer afgetreden, is de FIOD een onderzoek begonnen en heeft Keizer alvast een naheffing van 12 miljoen euro gekregen voor de deal met uitvaartbedrijf De Facultatieve. Jammer voor Keizer, maar hij heeft niet lang van zijn duistere praktijken mogen profiteren.

Laten we voor een betere wereld maar niet op de VVD vertrouwen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.