Ongehoord Nederland wordt al te veel gehoord

Gepubliceerd op 21 juli 2020 om 10:41

Auteurs: Michel & Gilles, nov. 28, 2019, op de site Paraat

Op 25 november postte de NOS een artikel over de oprichting van een nieuwe publieke omroep: Ongehoord Nederland. Ongehoord Nederland zegt dat zij een stem wil geven aan mensen die niet gehoord worden in het publieke debat. De nieuwe omroep heeft de steun van partijen FvD en PVV. Thierry Baudet betuigde in een filmpje voor een greenscreen zijn steun aan de nieuwe partij en stelde dat hij zich al jaren “stoorde aan de vooringenomen en niet objectieve publieke omroep.”

De omroep zegt zich te willen verzetten tegen “klimaathysterie, propaganda voor de Europese Unie en pro-immigratie verhalen”. Verhalen die volgens Ongehoord Nederland blijkbaar de overhand hebben bij de Nederlandse Publieke Omroep. In plaats daarvan zegt Ongehoord Nederland dat zij ruimte wil maken voor de mensen die niet gehoord worden in Nederland: “Ongehoord Nederland! is de nieuwe publieke omroep die de stem vertolkt van de Nederlanders die nu niet gehoord worden. De mensen die Hilversum amper ziet staan. Respect en aandacht voor de Nederlandse cultuur, haar geschiedenis, normen en waarden en haar tot voor kort vanzelfsprekende vrijheden, vormen de basis voor de inhoud van de programma’s van ON!”

Het is een vreemde claim dat dit soort verhalen niet gehoord worden op Nederlandse televisie. Wanneer we kijken naar het Nederlandse medialandschap, en daarbij specifiek inzoomen op de NPO, wordt het al snel duidelijk dat er bijna louter witte mensen mee mogen praten. Dat het Sinterklaas journaal zei de racistische karikatuur van Zwarte Piet af te schaffen maar vervolgens besloot om het karakter Piet Zwart te introduceren en luid en duidelijk te verkondigen dat er “niets mis is met Piet Zwart”, een duidelijk teken van de weerstand van de NPO tegen antiracistische verandering.2 Dat de boerenprotesten massale aandacht kregen op Nederlandse televisie en nieuwswebsites, maar de demonstratie tegen racisme die 10.000 mensen trok in maart dit jaar pas media-aandacht kreeg toen er iemand beschuldigd kon worden van een belediging aan het adres van Baudet. Diezelfde Thierry Baudet kreeg in september bij onder andere het rechtse programma WNL op Zondag de volle ruimte om zijn anti-immigratie standpunten te spuien Een ander tekenend voorbeeld is dat het “linkse” Pauw recentelijk Hugo Borst - een witte man - in haar uitzending haalde om over racisme te praten, een plank die niet verder mis geslagen had kunnen worden. Het is dus zeker niet zo dat de publieke omroep niet luistert naar de verhalen van de zogenaamde ongehoorde Nederlanders, of dat zij geen ruimte laat voor “de Nederlandse cultuur en haar geschiedenis”. Sterker nog, de NPO biedt juist overwegend een platform voor rechtse en conservatieve standpunten, en vergeet de perspectieven van minderheidsgroeperingen in de samenlevingen. 

Opmerkelijk is ook de claim van Ongehoord Nederland dat zij “niet links of rechts zijn”. Zo zei oprichter Arnold Karskens in het NRC dat hij “eigenlijk hartstikke links is”. Het kan zijn dat Arnold Karskens inderdaad geen enkel besef heeft van wat links of rechts is, maar wanneer je kijkt naar de oprichters achter Ongehoord Nederland en de mensen door wie zij worden gesteund - zoals Thierry Baudet en Geert Wilders - wordt het vrij snel duidelijk dat dit een (extreem)rechtse omroep is.  Wat zij lijken te willen doen door zichzelf niet rechts te noemen, is het legitimeren van hun rechtse retoriek als neutraal en gesprekswaardig. Een korte samenvatting van de overtuigingen van de oprichters heldert hun rechtsradicale positie echter meteen op.

Tot dusverre wordt oprichter Arnold Karskens het meeste genoemd in artikelen. Met zijn verleden als oorlogsjournalist profileert hij zichzelf als iemand die zogenaamd weet wat objectieve onderzoeksjournalistiek is. Zijn narratief is dat de media in Nederland niet naar waarheid berichten over conflicten in o.a. Syrië, Irak en Afghanistan, landen van waaruit Karskens als journalist verslag heeft gedaan. Dat Karskens echter een sterk gekleurd beeld heeft bij 'goede journalistiek' blijkt als we kijken naar zijn webblog waar hij zijn lezers van een leeslijst met gekleurde en verre van factuele, rechtse media voorziet, uiteenlopend van GeenStijl en De Dagelijkse Standaard tot racistische en christenconservatieve groepen als Cultuur onder Vuur, een campagne van stichting Civitas Christiana. Civitas Christiana voert al jaren actie voor Zwarte Piet, tegen abortus en homoseksualiteit, waarmee zij op agressieve en intimiderende wijze omgaan met met mensen die hun standpunten niet aanhangen.

Tevens wordt Ybeltje Berckmoes-Duindam vaak genoemd in artikelen over de omroep. Deze vrouw was te rechts voor de VVD, beter gezegd was zij openlijk racistisch. Zo stelde zij in 2017 dat ‘West-Europa een Eurabia dreigt te worden’ en dat ‘de grenzen dicht moeten voor jonge mannen uit Afrika en het Midden-Oosten.’ ‘Eurabia’, het idee dat Europa overgenomen zou worden door moslims, is een racistische theorie die geen plek zou mogen hebben op de publieke omroep.  Berckmoes heeft zich daarnaast nooit van haar uitspraken gedistantieerd, en het is erg waarschijnlijk dat zij met de nieuwe omroep dan ook een platform wil bieden aan mensen met vergelijkbare racistische theorieën. 

Een derde oprichter van Ongehoord Nederland is Pepijn van Houwelingen. Hij werkt momenteel bij het Sociaal & Cultureel Planbureau en was mede-organisator van het Oekraïne referendum in 2016. Onder het pseudoniem Vossius schreef hij een boek waarin hij Hitlers Derde Rijk verheerlijkt, maar uiteraard waren dit ‘slechts de ideeën van zijn personage’ en niet van hemzelf. Dat klinkt in ieder geval als iemand die niet gehoord hoeft te worden.

Een van de andere drijvende krachten achter Ongehoord Nederland is Joost Niemöller. Niemöller interviewt mensen bij Café Weltschmerz, een programma dat zegt “objectief en neutraal” te zijn, maar in werkelijkheid vooral een podium biedt voor rechtse mensen en rechtse meningen. De onderwerpen waarvan Omroep Ongehoord vindt dat er meer over gepraat moet worden (‘klimaat, immigratie, Zwarte Piet’) komen hier ook al consequent aan bod. Niemöller heeft daarnaast een boek gepubliceerd met de meningen van ‘boze Nederlanders’ over immigratie en een tweede boek over ‘de verschrikkelijke centrumpartij'. Beide boeken bieden een platform aan reactionair rechts gedachtegoed.

Oprichter nummer vijf, Haye van der Heyden, heeft zijn steun voor de PVV meerdere malen publiekelijk uitgesproken, maar begrijpt kennelijk niet waarom men hem dan rechts vindt. Overigens stelt hij dat hij dat hij wel goed kan meevoelen met minderheden in Nederland die zich gediscrimineerd voelen, aangezien hij ‘als zoon van een NSB’er ook veel discriminatie heeft ervaren. Het lijkt Van der Heyden volledig te ontgaan dat deze zaken niet vergelijkbaar zijn. 

De overige oprichters hebben minder in de spotlights van de media gestaan. Peter Vlemmix is filmmaker en heeft in 2014 een gecrowdfunde anti-EU propaganda film gemaakt.Momenteel doet hij weinig meer dan tweeten tegen politieke correctheid. Een van de weinige vrouwen die meedoet aan Ongehoord Nederland, Beata Supheer, was actief in Burgercomité EU, de groep die tegen het verdrag met Oekraïne was ten tijde van het referendum in 2016. Weer een andere oprichter, Pieter Mink, heeft een Twitter-account waar hij actief klimaatverandering ontkent. Publicist Hans Moll gelooft in doemscenario’s zoals dat van de ‘westerse samenleving die ten onder gaat’, waar hij ook een boek over heeft geschreven.

Het is een gezellig stelletje rechtsextremisten bij elkaar, en het is vreemd dat de omroep pretendeert niet rechts te zijn. Al deze mensen geloven in meer of mindere mate in doemnarratieven, zoals ook door Forum voor Democratie wordt geschetst. Ze geloven dat de Westerse samenleving ten onder gaat door immigratie, dat communisten de media beheersen, dat klimaatverandering helemaal niet bestaat en dat ‘de waarheid’ consequent wordt verzwegen. Een omroep die toegewijd is aan het nog mainstreamer maken van dergelijke ideeën is het laatste wat we nodig hebben.  

Ongehoord Nederland is een volledig overbodige omroep die maar één gevaarlijk en fascistoïde perspectief wil presenteren. De Publieke Omroep zou plaats moeten hebben voor verschillende meningen en debatten, maar dat is niet wat Ongehoord Nederland wil: zij wil louter het perspectief van de boze witte en rechtse Nederlander verkopen. Het is zorgwekkend als er louter rechtse stemmen op de NPO zouden worden gehoord, wanneer immigranten als de vijand worden gepresenteerd en wanneer de “Nederlandse cultuur en haar tradities” zogenaamd verdedigd moet worden. Wanneer doemnarratieven als de waarheid worden gepresenteerd. Ongehoord Nederland is dan ook niet alleen een overbodige omroep, het is ook een gevaarlijke omroep die de stemmen van bepaalde groepen juist volledig uitsluit. 

Als we daadwerkelijk een omroep zouden willen opzetten voor de mensen die ongehoord zijn in Nederland, wat een fantastisch idee zou zijn, dan zou het juist een omroep worden voor mensen die te maken hebben met stelselmatige repressie. Een omroep voor vrouwen, migranten, mensen van kleur, LHBTQI+ groepen. Een omroep voor mensen als Sylvana Simons die nauwelijks spreektijd krijgen op tv, en niet voor rechtse figuren als Thierry Baudet.  Een omroep die daadwerkelijk inclusief zijn en de echte niet gehoorde stemmen van iedereen die zich in Nederland bevindt zou laten horen. Dat zou pas een omroep zijn die de stem van ongehoord Nederland zou presenteren.

 

NOTEN

 1. https://www.ongehoordnederland.nl
 2. https://sinterklaasjournal.ntr.nl/kijken, zie de aflevering van 11 november.
 3. Zie ter vergelijking dit artikel op de website van de NOS over de anti-racisme demonstratie - pas gepubliceerd nadat er een filmpje van een extreem rechts mediaplatform werd gepubliceerd, https://nos.nl/artikel/2277396-politie-onderzoekt-leus-tegen-baudet-bij-anti-racismedemonstratie.htmlen een van de vele livestreams van het boerenprotest.
 4. https://www.npostart.nl/wnl-op-zondag/15-09-2019/POW_04414629
 5. Ondanks de steun die de PVV en Forum voor Democratie uitspraken noemt Karskens ON niet rechts. “Joost en ik zijn eigenlijk hartstikke links.” https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/26/omroep-voor-impopulaire-ideeen-a3981770
 6. https://www.thekarskenstimes.com/item/686-herrijzend-nederland
 7. https://nos.nl/artikel/2157348-vvd-kamerlid-grens-dicht-voor-jonge-mannen-uit-midden-oosten.html
 8. http://ikje.blogspot.com/2016/04/pepijn-van-houwelingen-forum-voor.html
 9. https://politiek.tpo.nl/column/voor-alle-racisten-en-kaa-u-tee-marokkanen-de-nsb-voelt-met-u-mee/#
 10. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/haye-van-der-heyden-als-nsb-kind-behoorde-ik-tot-mindere-soort~b0a50322/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
 11. https://www.denieuwereporter.nl/2014/05/euromania-journalistieke-crowdfunding-creeert-kaasstolp-voor-eurosceptici/
 12. https://www.rd.nl/opinie/maak-van-oekra%C3%AFne-geen-europese-modelkolonie-1.536311
 13. https://www.managementboek.nl/boek/9789049019631/de-leeuw-van-douwekerk-

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.