Vrijheid van meningsuiting en fatsoen

Gepubliceerd op 6 september 2020 om 17:53

Henk Witte 6 september 2020

In Engeland hebben actievoerders van Extinction Rebellion urenlang de drukkerijen van een groot aantal roddelbladen en andere het met de waarheid niet zo nauw nemende periodieken geblokkeerd. Het gevolg was dat bladen als de Sun, de Times, de Sun on Sunday en de Sunday Times, benevens de Daily Telegraph en de Sunday Telegraph, de Daily Mail en de Mail on Sunday, en de London Evening Standard niet op tijd konden verschijnen.

Ik heb altijd een dubbel gevoel gehad bij de roddelbladen en gruwel iedere keer weer als ik in wachtkamers vooral bladen als de Story en de Privé zie liggen. Notabene de gezondheidszorg die ons lichamelijk en geestelijk op de been wil houden overlaadt ons vervolgens met geestverziekende lectuur. Want laten we eerlijk zijn, dit soort bladen dragen in niets bij aan het verheffen van de menselijke moraal, integendeel.

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Niettemin hebben we ook hier een grens getrokken. Beledigen, haat zaaien, discrimineren, racistische taalgebruik; het zijn toch een paar restricties. Restricties die gerelateerd zijn aan de manier waarop we met elkaar om dienen te gaan. Waarom zouden we daar niet al die weinig verheffende en moreel schurende producten van de roddelbladen aan toe kunnen voegen? Elk opvoeder of het nu ouders of leerkrachten zijn, ziet zijn of haar inspanning om de jongeren een positieve grondhouding mee te geven door onfatsoenlijke journalistiek teniet gedaan.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.